Vilken inverkan har chefers förmåga att se möjligheter istället för problem?

Vilken inverkan har chefers förmåga att se möjligheter istället för problem på organisationer ställt i relation till effektivitet utifrån den psykosociala spilltiden – PSS?

För organisationer och chefer är det av vikt att kunna skapa ett klimat där det finns ett ledarskap som bygger på att se möjligheter och utmaningar i stället för problem. Problem finns alltid men det handlar om i det här fallet hur man ser på dessa mentalt och hur man ställer sig till de saker som dyker upp. Vi har kunnat konstatera att det är av vikt att detta synsätt finns då det kommer att påverka många variabler inom ledarskap, den psykosociala arbetsmiljön och hur den psykosociala spilltiden påverkas (se den förra artikeln). För chefer är det extra viktigt därav att ha en positiv inställning när man ser uppkomna interna som externa möjligheter och ser dessa som en möjlighet istället för ett problem. Det leder till att effektiviteten hölls uppe och att den psykosociala spilltiden reduceras.

Det finns starka korrelationer mellan chefers syn på att hantera situationen utifrån att agera med att se möjligheter istället för problem och den psykosociala spilltiden, PSS. Vid våra mätningar och analyser av PSS och ledarskapet upptäckte vi att det fanns starka kopplingar mellan dessa. Vid ett ledarskap där man såg problem fann vi en minskad produktivitet och effektivitet som gav upphov till latenta kostnader. Latenta kostnader i det här fallet bygger på faktorer i den psykosociala arbetsmiljön som medför att arbetet påverkas.

De tydligaste korrelationerna mellan att chefer ser möjligheter istället för problem med PSS är:
·      tid som får läggas på att reda ut oklarheter avseende struktur och arbetsfördelning
·      tid som medarbetarna lägger på att reda ut oklarheter i teamet
·      den tid som chefer måste lägga på att reda ut och lösa oklarheter
·      tid som medarbetare använder till att prata om relations- och samarbetsproblem som har att göra med chefen
·      tid som läggs på att diskutera personliga problem (arbetsrelaterade som privata) med arbetskamrater
·      den tid som jag som medarbetare lägger på att fundera över min egen roll i verksamheten rörande de problem som finns på arbetsplatsen.

Korrelationen till alla variabler inom ledarskapet och PSS var signifikanta.

Att redovisa dessa data kan kanske ses som att slå in öppna dörrar men varför återkommer dessa problem gång på gång när organisationer studeras?

Dela gärna med dig av dina tankar och erfarenheter från ovanstående.

Om du vill du veta mer om mina studier och min forskning kring ledarskap läs då min senaste bok Psykosocial spilltid – ett sätt att effektivisera organisationer. Du kan enklast beställa den på Bokus, Adlibris mfl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *