Undersökning på LinkedIn avseende rekrytering

I förra veckan ställde jag följande fråga på LinkedIn – Är det rätt som chef inom en offentlig förvaltning att rekrytera personer från den närmaste vänkretsen och förbigå den normala rekryteringen? 

Det är ett spännande ämne då det går att blanda in olika överväganden och att man kan vrida på kuben på olika sätt. En distinktion som dock måste göras är att göra skillnad på privat och offentlig sektor. Inom den privata sfären är det friare och arbetsgivaren bestämmer vem som ska anställas oavsett om personen inte har de bästa kvalifikationerna. Det förekommer ofta i den privata sektorn att man anställs genom kontakter.  

Inom den offentliga sfären är det inte samma spelregler utan det finns lagar och förordningar som styr. Visst kan man ha en favoritkandidat som sedan anställs men då gör man det på ett snyggt sätt utan att runda rekryteringsprocessen. Enligt Olle Lundin som är professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet är det olämpligt vad som skett inom länsstyrelsen i Stockholm. Han menar att det skulle sköts på ett annat sätt. 

I min undersökning fick jag in totalt 1392 svar och 1332 stycken tyckte att det var olämpligt och 60 stycken tyckte att det var ok. Resultatet blev med andra ord entydigt.  Materialet är sammanställt från olika grupper på LinkedIn.

Vad som är viktigt att ha med sig när det sker den här typen av händelser som inom länsstyrelsen i Stockholm är att det får en direkt återverkan på organisationskulturen, ledarskapet, medarbetarskapet, arbetsklimatet och arbetsmiljön. Det uppstår onödiga frågor och det skapas en förvirring i verksamheten. Mitt begrepp psykosocial spilltid torde öka markant på arbetsplatsen vilket leder till att en del av chefers och medarbetares fokus läggs på andra saker än själva arbetet. Därmed så tappas en del av effektiviteten i verksamheten och inte minst tillit till ledarskapet. Vill du veta mer om vad som skapar effektivitet på arbetsplatsen läs då min bok Psykosocial spilltid-ett sätt att mäta effektivitetBokus och Adlibris. Vill veta mer om Framgångsrikt Ledarskap följ länken FLAP

För mig är det viktigt att påpeka att jag lägger inga politiska värderingar avseende ovanstående.  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *