Självledarskap

När man tänker på självledarskap så går tankarna till mig själv som chef och medarbetare och kanske inte så mycket till hur jag relaterar till en omgivning som jag interagerar med. Visst är det viktigt att det finns en grund i mig själv vad jag står för genom att ha en självkännedom och vilka behov som jag har för att mitt liv ska kännas ok.

När jag var verksam inom GAIA tog jag del av en modell som jag har utvecklat ytterligare där det gäller att se sig själv och i ljuset av organisationen där jag verkar. Jag har jobbat mycket med modellen för att dels skapa en utveckling hos chefer men också för att öka kommunikationen mellan olika nivåer i verksamheter. Utifrån modellen gäller det att se:

– mitt eget ledarskap vecklas genom en ökad självkännedom och att se till mina egna behov i form av att jag kan ta ansvar för min egen och organisationens utveckling som mina värderingar och min motivation.

– ledarskapet utifrån helheten där jag som ledare/chef kan sätta mig in i och förstå helheten och hur jag kan “jacka in” i den. Det gäller att se hur min kompetens, talang, drivkraft och motivation kan kopplas till min utveckling samtidigt som organisationen utvecklas.

– på ett tydligt sätt förstå hur mitt ledarskap relateras till mina medarbetare genom att se dem, utveckla deras förmåga och kompetens så att de når sina mål samtidigt som organisationen når sina. 

– och kunna skapa relationer och förstå den omvärld som vi lever i och hur min organisation kan interagerar med den. Genom denna förståelse kan det skapa en tillväxt för den egna organisationen samtidigt som omvärlden ges utrymme till att växa.

– relationer med andra chefer som exempelvis i en ledningsgrupp kunna skapa starka band utifrån genom att gemensamt skapa en gemensam bild av organisationens behov, utmaningar mm som leder till en framgång och utveckling av verksamheten.

– och förstå fullt ut den organisationskultur där jag verkar genom att förstå värderingar, normer, den kollektiva andan och känslor som finns på arbetsplatsen.

– som chef förstå fullt ut den rådande strukturen som finns i organisationen. Grunden ligger i det som är värdeskapande för organisationen där missionen, visionen, affärsidéen, övergripande mål. Där dessa genom olika processer i verksamheten skapar ett värde för kunder, medborgare, vinst för verksamheten både humant och ekonomiskt, leder till en ökad innovationsförmåga, en bättre kvalité och en bra arbetsmiljö. 

Enligt mitt sätt att tänka så är självledarskap så mycket mer än att bara fokusera på mig som chef utan utveckla en förståelse för hur jag som chef relaterar till min omgivning.

Länk LindedIn

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *