Hur kopplas motivation till den psykosociala spilltiden – effektivitet ur ett psykosocialt perspektiv?


Psykosocial arbetsmiljö är förhållanden som påverkar människan i hennes arbetsmiljö. Chefen eller medarbetaren kan därför inte ses isolerat utan dessa samverkar inom organisationen på olika sätt. Om relationen störs kommer den att påverka motivationen på olika sätt. När det sker på ett negativt sätt sjunker motivationen hos medarbetarna. I värsta fall leder det till att kraften försvinner genom att man känner sig mindre stimulerad av arbetet. Det kan leda till att chefer och medarbetare bara gör det de blir tillsagd att göra. Vilket kan leda till att man blir mindre kreativ och ta färre initiativ. Det kan leda till en mindre gynnsam utveckling för organisationen.

Om chefer och medarbetare saknar samhörighetskänsla och engagemang leder det till en bristande motivation och en bristande arbetsglädje, vilket resulterar i likgiltighet och apati. Organisationer blir lidande av att chefers och medarbetarnas prestation sjunker genom att effektiviteten påverkas. I organisationer som präglas av en låg motivationsgrad hos chefer och medarbetare riskerar det att medföra fler konflikter på grund av en lägre grad av struktur i ledarskapet. En av dessa faktorer är chefers förmåga att reda ut oklarheter avseende ansvarsfördelning. Graden av motivation korrelerar också starkt till de relationsproblem som finns inom avdelningar samt i samarbetet med andra avdelningar.

Nedan har jag sammanställt mina erfarenheter och min forskning avseende motivation i ledarskap kopplat till psykosocial spilltid.

Verksamheter som präglas av en hög grad av motivation har enligt mina studier av organisationer en betydligt lägre grad av psykosocial spilltid på grund av att det finns en:

– tydlighet av vad man förväntar sig av medarbetarna
– tydlig kommunikation som gör att man hanterar saker skyndsamt som dyker upp i relationen det vill säga man skapar inga långbänkar eller surdegar.
– tydlig struktur i ledarskapet som grundar sig i en tydlig vision, tydliga mål som är nerbrutna och att det finns en tydlig struktur.
– visionärt tänkande avseende förändringsprocesser som initieras inifrån organisationen som impulser som kommer utanför organisationen.
– uttalad förståelse för medarbetarna och där man möte varje chef och medarbetare där den befinner sig

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *