Ordning och reda påverkan på den psykosociala spilltiden


I den förra artikeln skrev jag om korrelationer mellan ledarskapets förmåga att skapa ordning och andra variabler inom ledarskap. Jag bygger det på min forskning som har sin grund i samband mellan ledarskapets tre grundläggande områden, det relationsmässiga ledarskapet, det föränderliga ledarskapet och det strukturella ledarskapet.

I min forskning har jag kunnat påvisa att variablerna som bygger på struktur har en avgörande del för hur den psykosociala spilltiden (PSS som är ett sätt att mäta det dolda spillet i effektivitet) påverkas och därmed hur effektiviteten och produktiviteten påverkas. Den variabeln som sticker ut mest i korrelationen med chefens förmåga att skapa ordning och reda är relationen och samarbetet med chefen. Det finns även ett starkt samband mellan ordning och reda till övriga variabler inom PSS. Dessa är tid att:
·      reda ut oklarheter rörande arbetsfördelning,
·      reda ut oklarheter mellan medarbetare på avdelningen,
·      som chefer behöver lägga på att reda ut och lösa dessa oklarheter,
·      lösa relations- och samarbetsproblem med andra avdelningar,
·      diskutera personliga problem med arbetskamrater och
·      fundera över min egen roll i verksamheten rörande de problem som finns.

Om ledarskapet har en avsaknad av struktur och förmågan att bibehålla strukturen kommer det att få en negativ påverkan på det psykosociala arbetsklimatet. I värsta fall är om ledarskapet kännetecknas av laissez-faire dvs låt gå. Dvs en feghet i ledarskapet som inte tar tag i de utmaningar som finns. Detta ledarskap har en stark återverkan på PSS som i undersökta fall hamnar på en betydligt högre nivå. Du känner säkert igen dig och de effekter som skapas av det här ledarskapet.

PSS påverkas också starkt av den kultur och det ledarskap som finns i en organisation. Vilket leder till att det också finns koppling mellan PSS och hur effektiv och produktiv en organisation är. Det ledarskap som finns i organisationen är starkt knutet till den rådande kulturen därav är det viktigt att kulturen skapar rätt förutsättningar som leder till att ledarskapet ges utrymme att kunna agera på ett fördelaktigt sätt så att det skapas framgång för medarbetaren och helheten.

Den samlade bilden av klimatet utgör en viktig förutsättning för den effektivitet som finns. Klimatet i sin tur har en stor påverkan på PSS. Om klimatet är ogynnsamt kommer det att påverka den psykosociala spilltiden negativt och den kommer att öka. Jag har i mina studier analyserat många organisationer. Många organisationer befinner sig på en acceptabel nivå på 2 – 4 % spilltid. Normalt sett finns det alltid en PSS i organisationer. När spilltiden hamnar på 8 – 10 % och däröver skapar det problem för organisationen då man har helt fel fokus. Det gagnar vare sig medarbetarna eller organisationen.

Vill du veta mer beställ då i min bok Psykosocial spilltid hos Stardist order@stardist.se eller hos Bokus https://www.bokus.com/bok/9789152738276/psykosocial-spilltid-ett-satt-att-mata-effektivitet-i-organisationer/ mfl.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *